Menü

A környezettudatos ruhatár első lépései

2021.03.24. 03:07

Volt idő, amikor a hulladékot szelektíven gyűjtő emberekre is furcsán néztek, amikor a globális felmelegedést csak egy tucat elvetemült hippi agymenésének gondolták. Az utóbbi években tapasztalható, egyre extrémebb időjárási szélsőségek mára mindenki számára egyértelművé tették, hogy a klímaváltozás nem a jövő problémája, azzal itt és most kell foglalkoznunk, és amennyire lehet, enyhíteni a terhelést a bolygón.

A divatipart nem szokás előre sorolni a bolygókárosító iparágak listáján, ám ha jobban belegondolunk, mennyi energia szükséges ahhoz, hogy egy leértékelt ruha eljusson egy távoli országból hozzánk, már megváltozik a kép. A jó hír, hogy van megoldás, és azok számára, akiket érdekel, hogyan lehet a ruhatáruk fenntartható, Mengyán Eszter hozza a legprofibb tippeket. 

Eszter újságíró, a Fenntarthatodivat.hu alapítója. A legnagyobb női online magazinoknál tanulta ki a szakmát, és évek óta publikál a fenntarthatóság témában. A hitelességhez elég kinyitni a gardróbszekrényét. Kérdezz és tanulj tőle a Körben! 

Miért ajánljuk neked ezt a workshopot?

A négy alkalmas workshop azoknak szól, akik csak nemrég találkoztak a fenntartható divat és környezettudatos ruhatár fogalmával, és szeretnék megtenni az első lépéseket a változás felé. Praktikus tippekkel, mindenki számára könnyen az életmódjába építhető ötletekkel segít Eszter a saját tapasztalatai alapján. 

Akkor se félj jelentkezni, ha még  nem találkoztál a környezettudatos divat fogalmával. A mindennapjaidban nagy figyelmet szentelsz annak, hogy minél tudatosabban tegyél a saját környezetedért? A workshop neked is szól! Hiszen ha a környezet megóvása fontos tényező az életedben, most itt az alkalom, hogy megtanulj még egy hasznos tippet, hogy még egy szinten tegyél a fenntarthatóságért. 

Hogyan épül fel a 4 alkalmas workshop?

Első alkalom

Tudod, miért öltözködünk azon túl, hogy ne legyünk kitéve az időjárásnak vagy megfeleljünk a társadalmi normáknak? Hogyan változtak meg a ruhavásárlási szokások az elmúlt 25-30 évben? Hogyan alakult át az öltözködésünk? Milyen trükkökkel hatnak ránk a márkák, hogy vegyünk még több ruhát? Mit jelentenek a következő alapfogalmak: slow fashion, fast fashion, ultra fast fashion, fenntartható divat, környezettudatos ruhatár? Miért kezdődik a fenntartható ruhatár egy vásárlásstoppal? És miért segítenek a különböző gardróbkihívások abban, hogy felfedezzük a ruhatárunkat?

Második alkalom

Ne csak vásárolj a szekrényedben, hanem tedd átláthatóvá a ruhásszekrényt, rendszerezz, szelektálj. Az sem mindegy, hogyan mosod a ruháidat, és ne feledkezzünk meg arról sem, jozsefhogy a javítás, javíttatás mennyire fontos. Hol tanulhatunk meg varrni? Hogyan találjunk tökéletes varrónőt? Mi a különbség a különböző ruhaipari szakemberek között? Kit és milyen megbízással kereshetünk?

Harmadik alkalom

A legfenntarthatóbb ruhadarab az, amelyik el sem készül. A második legfenntarthatóbb pedig az, ami már elkészült. Miért jó másodkézből ruhához hozzájutni? Miért nem ugyanaz a second hand és a turkáló? Hogyan vált Magyarország turkáló-nagyhatalommá? Mi a különbség turkáló és turkáló között? Melyek a legjobb lelőhelyek itthon? Hol lehet nemcsak ruhát vásárolni, hanem ruhát is leadni? Mi a használtruha útja, hova és mit érdemes elvinni?

Negyedik alkalom

Mi történik akkor, ha új ruhára van szükségünk, mert másodkézből nem tudjuk beszerezni? Honnan tudjuk, megbízható-e egy márka? Mi segíti a vásárlásunkat? Miért kerül olyan sokba egy fenntartható termék? Mi segíthet a környezettudatos gardrób kialakításában és a tudatos ruhavásárlásban?

Csatlakozz a Körhöz, jelentkezz a workshopra és tegyünk meg egy lépést közösen a környezettudatos ruhatár felé!

cross